WĄCHAMY- CO Z TYMI AROMATAMI PART II
Ostatnio poruszyłam temat aromatów w kawie, to, że każdy z nas jest inny i szuka innych cech kawy aby zaspokoić swoje podniebienie oraz nos 😉
W tej części chcę wspomnieć również o aromatach, jednak tych mniej przyjemnych.
Tak samo jak w przypadku pierwszego koła aromatów, które zaprezentowaliśmy bogactwo tej ciemnej strony aromatów kawy jest równie duże. Wady, które powodują pojawienie się obcych
i niepożądanych zapachów w kawie, które często dyskwalifikują ją, co wiąże się ze stratami
dla producenta lub dystrybutora, mogą być spowodowane przez wiele czynników. Wady mogą wynikać z nieodpowiedniej obróbki kawy poczynając od zbioru przejrzałych lub niedojrzałych owoców, przez użycie zanieczyszczonej wody, do zbyt długiego procesu fermentacji
i nieodpowiedniego przechowywania. Na każdym etapie procesu pozyskiwania ziaren może nastąpić zanieczyszczenie różnymi grzybami. Nieprzyjemne zapachy, które wyczujemy w naszej filiżance nie zawsze są związane bezpośrednio z owocami, czy ziarnami, ale również z obcymi zanieczyszczeniami takimi jak patyki, czy kamyki, które jakimś cudem nie zostały na odpowiednim etapie odrzucone, sprawią, że dobra kawa straci na jakości.
Więcej o różnorodności wad jakie występują w kawie już niebawem, a tymczasem poniżej znajduje się koło aromatów, które z tymi wadami się wiążą. Zapoznajcie się z nim dokładnie, z pewnością ułatwi ono wam zidentyfikowanie i nazwanie wad, jeśli takowe pojawią się w waszej filiżance, czego oczywiście nikomu nie życzę! 😉
Uwielbiam wszystkie grafiki, które przygotowujecie. Są naprawdę rewelacyjne! Jako typowy wzrokowiec szczególnie je doceniam. Oczywiście artykuły też świetne, ale to grafiki robią największą robotę.Pozdrawiam 🙂
Ciekawe informacje już dawno nie czytałem takiego fajnego artykułu.
Dobre dobre ale mało chcemy więcej. Gdzie szukać więcej informacji na ten temat
Będzie więcej! Póki co jestem w trakcie pisania serii artykułów o alternatywach, potem będzie czas na bardziej zaawansowane rzeczy 😉