Specialty coffee. Część pierwsza – idea.

Od kilku lat słyszymy określenie „specialty coffee”.

Kawa specjalna, artystyczna, wysokiej jakości.

Mówi się, że jest to pogoń za wyjątkowym smakiem, że jest to najprawdziwsza kawa, najszlachetniejsza.

Dla niektórych jest to nieustanna pogoń za świętym Graalem, dla innych zbyt droga, kwaśna lura.

Dla  mnie jest to piękna opowieść, którą będę przeżywał przez całe swoje życie.

 

W 1978 roku, Pani Erna Knutsen użyła określenia „specialty coffee” w odniesieniu do kaw pochodzących z różnych regionów świata, geograficznych mikroklimatów oraz o wyjątkowych profilach sensorycznych. Zauważyła, że nie wszystkie kawy z danego regionu smakują tak samo, a niektóre wyróżniały się niezwykłą czystością i czymś specjalnym.zielona

Tak właśnie narodził się termin kaw wysokiej jakości, którego definicja jest rozwijana do dzisiaj.

 

Ruch kawy wysokiej jakości to nie jest coś, co się zdarza. Jest to nieustanna praca wielu ludzi, którzy z oddaniem poświęcają swoje życia, aby dążyć do perfekcji.

Najważniejszymi elementami w tej pogoni za jakością są: plantatorzy, doświadczeni kupcy zielonej kawy, roasterzy (palacze kawy) oraz bariści (lub my sami, jeżeli parzymy kawę w domu:).

 

Na plantacji.

Odpowiednia wysokość, kilka do kilkunastu hektarów i dużo chęci.

Na plantacjach, produkujących kawę wysokiej jakości, bardzo często pracują rodziny z kilkupokoleniową nawet tradycją uprawy kawy. Ich podejście do uprawy, dbałość o rośliny i ziemię na której żyją, powoduje że mogą produkować wyjątkowe kawy. Ta wyjątkowość jest obecnie bardzo poszukiwana, przez co rolnicy zarabiają więcej. Dzięki temu rozwijają się społeczności, których życie skupia się na pracy w przemyśle kawowym nastawionym na jakość, a nie ilość.

cupping

Pomiędzy plantacją, a palarnią.

Bardzo ważną rolę stanowią pośrednicy. Niekiedy bywa, że są jedynym ogniwem w komunikacji pomiędzy plantatorem, a kupcem (przeważnie są to palarnie).

Są to ludzie o wyjątkowych umiejętnościach (zasługują na oddzielny artykuł). Ich zadaniem jest wyszukiwać kawę wysokiej jakości, nawiązywać współpracę z plantacjami (często rodzą się przyjaźnie), wspierać je i zapewnić rynek zbytu.

Są to ludzie wykształceni w dziedzinie sensoryki i testowania kawy. To oni decydują, czy kawa może być dalej sprzedawana jako „specialty coffee”.

 

Palarnia kawy.palarnia

To tutaj zielone ziarenka przekształcane są w obiekt pożądania milionów ludzi.

Roasterzy (z ang. Roaster – palacz kawy), to pasjonaci i często szaleńcy, którzy poprzysięgli że znajdą ten idealny profil palenia kawy (a każda kawa jest inna;). Praca w palarni kawy to zadanie bardzo skomplikowane. Sam proces wypalenia wymaga obycia w wielu dziedzinach fizyki i chemii. Potrzeba ogromnej wiedzy i doświadczenia, aby osiągnąć powtarzalność w produkcji. Dbałość o każdy szczegół jest bardzo istotna. Nawet mały błąd może spowodować, że kawa po wypaleniu nie będzie spełniała kryteriów „specialty coffee”.

 

Barista.

Do tego momentu kawa przebyła bardzo długą drogę.

W rękach baristy leży duża odpowiedzialność za utrzymanie tego pościgu za jakością do końca.

Niezbędna jest tutaj dbałość o szczegóły i wiedza na temat produktu. Umiejętna organizacja pracy i dbałość o higienę pracy również stanowią istotne punkty.

Bariści to ludzie świadomi drogi, jaką przebyła kawa, która znajduje się w ich rękach. To oni spinają ostatnie elementy. Potrafią dobrać idealne parametry parzenia, aby wydobyć tę specjalność z kawy. Wiedzą jak doradzić początkującemu, jak i doświadczonemu kawoszowi.

Ich pasja i zaangażowanie sprawiają, że wracamy do nich na kawę.

 

mlynek

Ty.

Na samym końcu. Bodajże najważniejsze ogniwo w całym łańcuchu.

To Ty, drogi konsumencie, decydując o zakupie kawy wysokiej jakości sprawiasz, że praca wielu ludzi nabiera sensu. Dokonując świadomego wyboru współtworzysz coś, czemu warto zaufać. Coś co będzie się rozwijać dla nas, dzięki poświęceniu wielu ludzi.

Takich jak my, którzy kochają dobra kawę.

 

Bo przecież o to chodzi, prawda?

O filiżankę dobrej kawy.

 

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *