Po co cuppujemy?

Co to w ogóle jest ten cupping? Filiżankowanie?

No w pewnym sensie można powiedzieć, że tak, ponieważ filiżanka jest niezbędna do jego przeprowadzenia. Jest to metoda oceny kawy, która jest przeprowadzana w celu określenia profilu smakowo-zapachowego. Cupping stosuje się zarówno do singli, jak i mieszanek. Polega on na zmieleniu ziaren kawy znacznie grubiej niż do espresso, zalaniu wodą i ocenie, ale to tak w wielkim skrócie.cupping05

Podczas cuppingu stosuje się specjalnie zaprojektowane karty. Zanim zmielona kawa zostanie zaparzona oceniamy tzw. suchy aromat. Ziarna powinny być zmielone około 15 min. przez zalaniem, maksymalnie przyjmuje się czas do 30 min. Następnie kawa zostaje zalana wodą o temperaturze 93°C i parzona przez 3-5 min. Do przygotowania próbki stosujemy 8,25g kawy na 150ml wody.

 

W zależności od filiżanek do cupping, których używamy musimy odpowiednio przeliczyć ile kawy i wody potrzebujemy. Po upływie wskazanego czasu przeprowadzamy tzw. łamanie, które polega na trzykrotnym zamieszaniu skorupy utrzymującej się na powierzchnicrush poprzez odsuwanie jej od ścianki filiżanki znajdującej się bliżej nas, do tej bardziej oddalonej specjalnie zaprojektowaną do cuppingu łyżką. Łamiąc skorupę wąchamy kawę, następnie mogą ja również wąchać inni uczestnicy cupping i jest o tzw. aromat mokry. Gdy już wszyscy dokonają jego oceny za pomocą dwóch łyżek zbiera się pozostałość fusów utrzymujących się na powierzchni.

Kolejnym krokiem będzie siorbanie, tak właśnie w tym przypadku jest to dozwolone, a nawet obowiązkowe, ponieważ dzięki temu rozprowadzamy kawę na całym języku oraz automatycznie wąchamy, gdyż jama ustna połączona jest z jamą nosową. Każda osoba oceniająca zapisuje swoje dostrzeżenia na karcie oceniającej, a następnie wszyscy konsultują się i wymieniają spostrzeżeniami.
Kawa jest rośliną, która podczas pozyskiwania ziaren narażona jest na wiele czynników zewnętrznych, takich jak skład gleby, obecność szkodników, czy proces obróbki. Czynniki te mogą negatywnie wpłynąć na smak oraz zapach, przez co zaparzona kawa nie spełnia naszych oczekiwań. Dzięki cuppingowi jesteśmy w stanie wyczuć defekty, które posiadają ziarna i wyeliminować je, aby uzyskać produkt najwyższej jakości, ponieważ w końcu chcemy właśnie takie spożywać.

Pijąc kawę chcemy odczuwać przyjemność. Podniebienie każdego z nas jest inne, a co za tym idzie nasze upodobania również. Oczywiście mogą one być przy tym bardziej bądź mniej zbliżone. Zatem poszukujemy 14519933_1244121098979125_1056019282983266941_nróżnych doznań. Każdy kontynent, każdy kraj charakteryzuje się innymi zapachami i smakami. W celu poznania i znalezienia swojej ulubionej kawy możemy przeprowadzić cupping. Czasami nie mamy pojęcia, że właśnie ten cytrusowy, marcepanowy, czy czekoladowy smak wyczuwalny w naszej filiżance zawdzięczamy obecności konkretnych ziaren.

Profesjonalni cup tasterzy regularnie przeprowadzają cupping w celu wytrenowania swojego podniebienia oraz nosa. Jak w każdej dziedzinie trening czyni mistrza. Umiejętność rozróżniania i wyczuwania smaków jest niezbędna na przykład przy tworzeniu mieszanek. Jak wspomniałam wcześniej kawa jest rośliną, dlatego jej smak może się zmieniać każdego roku. Sztuką jest stworzenie mieszanki, która za każdym razem będzie smakowała tak samo, ponieważ chcemy aby konsument w tym my wiedział, że za każdym razem dostanie taką samą filiżankę kaw niezależnie od tego czy jest ona z tej samej dostawy, czy nie. Zatem zachęcam Was ponownie do wąchania i wzięcia udziału w cupingu, ponieważ dzięki temu wzrasta nasza świadomość jakości spożywanego produktu oraz tego co nam smakuje i co chcemy pić.

Powodzenia w odkrywaniu pięknego świata smaków i zapachów! 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *