Alan Adler – co łączy AeroPress z Freesbie?

Wielkimi krokami zbliżają się Mistrzostwa Polski Aeropress 2017! Oczywiście nas tam nie zabraknie, ale zanim spotkamy się w Warszawie przyjrzyjmy się trochę tej wielkiej strzykawce do robienia kawy. Jak działa AeroPress?   To bardzo proste! Filmik poniżej bardzo szybko wyjaśni proces parzenia kawy a AeroPressie.

Jak powstał Aeropress? I co ma wspólnego z freesbie ?

Miły Pan na zdjęciu poniżej to Alan Adler, założyciel formy Aerobie inc.,  który zasłynął kiedy w styczniu 1984 roku zaprojektował Aerobie – latającą obręcz, która dzięki specjalnej konstrukcji lata prosto i bardzo daleko( w 2003 roku, wykorzystany przez Erin Hemmings poleciał aż na 406 metrów! Czy ustalił nowy rekord Guinessa).

W 2005 roku, czyli 21 lat po zaprojektowaniu aerobie powstał Aeropress, który nie od razu podbił serca kawoszy. Ideą Alana Adlera było stworzenie prostego urządzenia za pomocą którego będzie można zaparzyć kawę zbliżoną do espresso. Problemem było to, że większość domowych zaparzaczy przygotowywała 6-8 kubków kawy podczas jednego parzenia, Adler chciał stworzyć urządzenie, które przygotuje tylko jeden idealny kubek kawy, i tak przez dwa lata studiował proces zaparzania kawy i stworzył około 30 prototypów Aeropressu.

Alan Adler z różnymi prototypami oraz finalną wersją AeroPressu. Photo via Aerobie.

AeroPress zadebiutował na Festiwalu Kawy w Seattle w 2005 roku, jednak nie od razu odniósł sukces. Świat kawowych geeków nie był przekonany do dość niskiej temperatury parzenia – oficjalna strona internetowa jako sugerowaną temperaturę podaje : 175 ˚F czyli około 79,5˚C. Jednak każdy kolejny ślepy test i potęga Internetu sprawiła, że ta innowacyjna metoda zyskała rzesze fanów. Jeszcze w 2005 roku Alan Adler postanowił promować swój wynalazek w Internecie, zarejestrował się na największym kawowym forum internetowym CoffeeGeek , którego społeczność to ponad 92tys. Alan jako jeden z pierwszych dołączył do dyskusji, która dzisiaj ma ponad 330 stron na forum i odpowiadał na pytania związane z jego produktem.

Internet sprawił, że AeroPress zyskał ogromną popularność na całym świecie – wśród baristów jak i amatorów. Urządzenie daje nieskończenie wiele możliwości przygotowania kawy – wkrótce bariści zaczęli ze sobą konkurować, kto zaparzy napar lepiej przy pomocy AeroPressu. I tak w Norwegii 9 lat temu odbyły się pierwsze Mistrzostwa AeroPress, zawodnicy oceniani byli na podstawie ślepego testu. W tym roku Mistrzostwa Świata AeroPress odbędą się w Seulu, a wystartują w nich finaliści z ponad 50 krajów!

Kilka pomysłów do wykorzystania w domu!

AeroPress łączy w sobie różne metody parzenia kawy, woda i kawa mieszają się trochę jak we French Pressie, jednak potem przeciskamy wodę przez zmieloną kawę trochę jak w ekspresie ciśnieniowym, przy użyciu papierowego filtra jak w metodach przelewowych. Za pomocą tej metody możemy uzyskać napar podobny do espresso, jednak nie jesteśmy w stanie wytworzyć tak dużego ciśnienia jak w ekspresie. Porównując AeroPress do innych metod parzenia kawy, mamy niesamowitą mnogość technik i receptur, za pomocą których możemy odkrywać zupełnie nowe walory smakowe kawy – poprzez zmianę temperatury wody, czasu parzenia czy tez grubości / gramatury ziaren. Kolejną zaletą AeroPressu jest jego waga i rozmiar – możemy zabrać go ze sobą w każdą podróż i delektować się pyszną kawą w każdym zakątku świata 😉

 

HBLY1273   Zanim jednak przejdę do poszczególnych receptur, które przykuły moją uwagę warto wspomnieć, że istnieją dwa sposoby używania tej metody : tradycyjny i odwrócony. Metoda tradycyjna polega na postawieniu pierwszej części strzykawki z założonym już filtrem, do której wsypujemy odpowiednią ilość kawy, do której wlewamy wodę później za pomocą tłoka przeciskamy wodę do kubka. Metoda odwrócona – w której zaczynamy od założenia tłoka do tuby(gdzieś w okolicach liczby 4) i postawienia AeroPressu do góry nogami, na tłoku. Dodajemy odmierzoną ilość kawy i wody – według naszego przepisu, zamykamy tubę sitkiem z papierowym filtrem, nakładamy kubek, przekręcamy o 180 stopni i jak w poprzedniej metodzie przeciskamy wodę przez kawę. Pamiętajcie, żeby zawsze przelać filtr wodą przed zaparzeniem kawy!

 

 

Teraz  pora na kilka przepisów, które pokażą Wam jak wiele możliwości parzenia kawy daje AeroPress:

  • Przepis z Mistrzostw Świata w 2015
  • Metoda odwrócona
  • 20g kawy zmielonej drobniej niż do dripa
  • 200g wody / 79˚C

Do kawy dodajemy 60g wody, mieszamy energicznie przez 15 sekund, zostawiamy na 30, dodajemy resztę wody w 10 sekund i przeciskamy przez 45 sekund  – czas : 1 min 35 sekund

  • Przepis z Mistrzostw Świata 2013
  • Metoda odwrócona
  • 12 g grubo zmielonej kawy
  • 200g wody / 90˚C

Kawę zalewamy 50g wody i energicznie mieszamy 5 razy, dolewamy pozostałe 150g, po założeniu filtra bez mieszania, czekamy 2 min i delikatnie przeciskamy wodę.

  • Przepis z Mistrzostw Świata 2012
  • Metoda tradycyjna
  • 18,3g kawy
  • 250g wody / 85˚C

Stawiamy AeroPress w normalnej pozycji, wsypujemy kawę, zalewamy 40 ml wody i czekamy około 30s, wlewamy resztę wody i przeciskamy ale nie do końca

  • Przepis z Mistrzostw Świata 2014
  • Metoda odwrócona
  • 18,5g kawy zielonej drobniej niż do dripa
  • 215g wody / 80g – 35 ˚C i 135g – 92 ˚C

Kawę zalewamy 80g wody w temperaturze 35 ˚C i mieszamy, zamykamy AeropPress i zostawiamy na 3 minuty, dodajemy 135g wody w temperaturze 92 ˚C, mieszamy raz, przeciskamy przez 30 sekund.

Jak widać, przepisy są bardzo różnorodne. Na koniec polecam Wam krótki filmik, w którym Alan Adler sam opowiada o swoim wynalazku.

 

A Wy? Macie swoje ulubione przepisy? Chętnie o nich usłyszymy 😉

Do zobaczenia w przyszłą niedzielę(9.07) w Warszawie na Mistrzostwach Polski AeroPress!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *