Musimy porozmawiać o Chemexie!

A wiecie, dlaczego musimy to zrobić? Bo Chemex to prawdziwe dzieło sztuki. Możemy znaleźć go nie tylko w kawiarniach, ale też na wystawach muzealnych – np. w nowojorskim Museum of Modern Art, czyli mając go w domu, to trochę tak jakbyśmy mieli dzieło sztuki. Zacznijmy od początku. Chemex swój oryginalny kształt zawdzięcza  doktorowi Peterowi Schlumbohmowi – niemieckiemu chemikowi, który opatentował ponad 300 wynalazków. W 1941 roku powstał Chemex Coffee Maker, założeniem Dr. Petera  Schlumbohma było tworzenie obiektów codziennego użytku w taki sposób, żeby było bardziej funkcjonalne, przy zachowaniu ich walorów wizualnych – i właśnie taki jest Chemex, stworzony z wysokiej jakości szkła żaroodpornego (dzięki czemu nie pochłania zapachu, a urządzenie w żaden sposób nie wpływa na smak kawy), oraz piękny i łatwy w użyciu.

1941
Jak to działa?

Kiedy ostatnio pisałam o Aeropressie, było to urządzenie zaprojektowane do zaparzenia jednego perfekcyjnego kubka kawy, jeżeli chodzi o Chemex mamy kilka rozmiarów, najmniejsze o pojemności 450 ml, w których możemy zaparzyć 3 filiżanki kawy, aż po takie, w których jednorazowo możemy zaparzyć ich aż 10 (czyli 1,4litra kawy!).

Dzięki prostocie wykonania urządzenie jest praktycznie niezawodne! Oprócz Chemexa do wykonania kawy będziemy potrzebować:
-filtrów – możemy kupić od razu złożone albo w kształcie koła, ta druga opcja jest ciekawsze, ponieważ możemy wypróbować róże metody składania filtrów. Istnieją też filtry kwadratowe, które przez niektórych uważane są za bardziej funkcjonalne, ponieważ można je łatwiej wyciągnąć po zaparzeniu kawy. Dzięki temu, że filtr jest grubszy niż w pozostałych metodach alternatywnych, zatrzymuje osady, olejki i tłuszcze zawarte w kawie, dzięki czemu uzyskujemy napar o zupełnie innych walorach smakowych niż podczas używania innych metod. Jeżeli zdecydowaliśmy się na okrągłe filtry, składamy je w następujący sposób:

tmp30123_thumb_thumb

To podstawowy sposób składania papierowego filtra, oprócz niego istnieje wiele innych rodzajów filtrów wielorazowych – metalowych oraz materiałowych, a także wiele innych kombinacji przy składaniu okrągłego papierowego filtra,
– kawy – tutaj możemy eksperymentować z kawą single origin pochodzącą z różnych regionów, najważniejsze, żeby była świeżo palona i dobrej jakości,
-wody – tutaj również musimy pamiętać o tym, żeby zadbać o jak najwyższą jakość wody, której używamy do parzenia kawy,
-waga i stoper.
To do dzieła!

Processed with VSCO with c1 preset

 

1. Składamy filtr i umieszczamy go w Chemexie tak, żeby trzy warstwy papieru były po stronie lejka. Przelewamy filtr gorącą wodą, żeby uniknąć posmaku papieru w naszej kawie.
2. Mielimy kawę średnio- grubo, będziemy potrzebowali 6g kawy na każde 100ml wody, czyli dla naszego przepisu zmielimy 30g kawy, którą wsypujemy do filtra
3. Kolejna faza to preinfuzja, powoli zalewamy zmielone ziarna 60ml wody, wykonując koliste ruchy, tak żeby zmoczyć całą kawę (do Chemexa używamy wody w temperaturze 90-95˚C)
4. Po upływie 30s zaczynamy dolewać pozostałe 440ml wody, robimy to powoli i staramy się nie lać wody po papierowym filtrze, najlepiej, gdyby udało nam się zalać pozostałą wodę bez przerwy, jeżeli nie staramy się zalać Chemexa w maksymalnie 2-3 dolaniach.
5. Maksymalny czas parzenia kawy to 4 minuty. Smacznego!

 

 

Aaaa na lato!

Możecie spróbować Chemexu na lodzie, wszystko wykonujemy jak w powyższym przepisie z kilkoma małymi wyjątkami. Kawę mielimy drobniej niż zwykle, żeby przy mniejszej ilości użytej wody uzyskać ten sam czas. Na dno Chemexu dodajemy lód, dla naszego przepisu będzie to 200g lodu i 300 ml wody.

Processed with VSCO with g3 preset

Czy wiecie, że Chemex Coffee Maker to prawdziwa gwiazda filmowa? Znacie poniżej przedstawione kadry ?

chemex-friends-tv-show rosemaryschemex

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *