Dobra kawa w domu? Dlaczego nie! Hario Drip Pot a.k.a. Woodneck stanie na wysokości zadania.

Czy znacie urządzenie na zdjęciu powyżej? Wygląda trochę jak mały Chemex, trochę jak Dripper z materiałowym filtrem… Przedstawiam wam Hario Woodneck Drip Pot! Bardzo dizajnerskie urządzenie, które świetnie sprawdzi się do zaparzania kawy w domu. Jednak, żeby uzyskać odpowiednie efekty musimy uzbroić się w cierpliwość i poświęcić temu urządzeniu trochę czasu na praktykę. Z mojego doświadczenia wynika, że kawy z tego urządzenia nie napijemy się w prawie żadnej kawiarni, prawdopodobnie ze względu na materiałowy filtr, który wymaga znacznie więcej troski niż zwykłe papierowe. Jednak to właśnie ten materiałowy filtr wyróżnia Woodneck spośród pozostałych metod przelewowych i sprawia, że warto o nim napisać i poświęcić mu kilka chwil. Może się wydawać, że jest to innowacyjne podejście firmy Hario do metody pour over, jednak tak naprawdę jest to jedna z najstarszych metod zaparzania kawy, po dziś dzień bardzo popularna w wielu krajach. Już w 1710 roku Francuzi wynaleźli filtrujące woreczki z lnu i był to pierwszy sposób na zaparzanie kawy bez fusów. Jednorazowe, papierowe filtry do kawy zostały wynalezione dopiero w 1908 roku, więc jak widać materiałowe filtry mają za sobą znacznie dłuższą historię.


Co daje nam używanie materiałowego filtra?

Po pierwsze, używając tego urządzenia zmniejszamy produkcje odpadów kawowych jednak musimy pamiętać o odpowiednim dbaniu o filtr, o którym opowiem za chwile. Po drugie, i najważniejsze, ten rodzaj filtra wpływa na smak naszej kawy. A jak ? Materiałowy filtr ma wady i zalety, zdecydowaną zaletą jest to, że w porównaniu z papierowym daje nam kawę pełniejszą, bogatszą, jedwabistą, która dłużej pozostaje na języku (mouth feel). V60 da nam kawę bardziej lekką, owocową, napar uzyskany w Woodnecku można bardziej przyrównać do tego z French Pressa, jednak dokładniej przefiltrowanego.

Kolejną zaletą tego urządzenia jest to, że świetnie sprawdzi się dla osoby, która dopiero zaczyna swoją przygodę z alternatywami, ponieważ nie wymaga takiej precyzji jak V60 czy Chemex, ale jest to też urządzenie dla doświadczanego kawosza, który będzie w stanie za pomocą Woodnecka zaparzyć genialną kawę.

Przejdźmy do praktyki!
Użyłam Hario Woodneck Drip Pod rozmiar 01, czyli pozwalającego na zaparzenie do 240 ml naparu.
1.Odmierzamy i mielimy kawę. Tutaj jak w większości metod alternatywnych
używamy ok. 6 g kawy / 100 ml wody. Ja użyłam 11 g kawy, zmielonej odrobinę
grubiej niż do dripa (średnio – grubo), oraz 200 ml wody w temperaturze około
92 stopnie.


2.Przelewamy filtr gorącą wodą, wsypujemy do niego kawę i lekko potrząsamy
w celu wyrównania powierzchni zmielonych ziaren

3.Zaczynamy zalewać kawę kolistymi ruchami tak, żeby przykryć całą
powierzchnię, dla mnie było to około 30 ml wody, zazwyczaj używa się
przelicznika 2g wody na 1 g kawy. Czekamy około 30s, jest to proces pre-infuzji,
czyli rozkwitania kawy, podczas którego z kawy uwalnia się dwutlenek węgla, a
dla nas oznacza to dokładniejszą ekstrakcję oraz smaczniejszy napar.


4.Kontynuuj zalewanie kawy i grubość strumienia tak, żeby nie wlać za szybko
całej wody. Proces powinien zająć około 1:10 min. Cały proces powinien trwać
nie więcej niż 3 minuty.


5. Dajemy naszej kawie trochę wystygnąć, najlepiej smakuje podawana w
temperaturze 60 stopni C, jesteśmy wtedy w stanie rozpoznać różne smaki i
aromaty. W tym czasie my możemy zająć się sprzątaniem!


Wiem, że dla osób które dopiero zaczynają swoją przygodę z kawą wszystkie metody alternatywne mogą być odrobinę skomplikowane i łatwo pokręcić pewne proporcje czy informacje, ale nie martwcie się! Pracuje nad
zestawieniem najbardziej popularnych metod alternatywnych, żebyście mogli wszystko to sobie usystematyzować 😉 A może jest jakaś metoda, która szczególnie was interesuje a jeszcze o niej nie pisałam ? Chętnie odpowiem na
wszystkie wasze pytania.

A tymczasem smacznego i do usłyszenia wkrótce!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *