Jak profesjonalnie próbować herbatę?  – Cupping herbaty krok po kroku!

 

Z herbatą, podobnie jak z kawą, jest tak, że im więcej jej pijesz , tym więcej chcesz o niej wiedzieć. Dlatego dzisiaj chciałabym Was przybliżyć do tematu jakim jest cupping herbaty. Taka zabawa z herbatą może pomóc wam lepiej rozpoznawać poszczególne rodzaje herbat i uwierzcie mi, że nie ma lepszego sposobu na to, żeby docenić złożoność smaku dobrej jakościowo herbaty.

Poprawne przygotowanie herbaty, jest bardzo ważne, żebyśmy mogli wyciągnąć z niej to co najlepsze. Przy herbacie, podobnie jak przy kawie, musimy pamiętać o odpowiedniej temperaturze do poszczególnych rodzajów herbaty, gramaturze i czasie parzenia.

Przeprowadzenie takiego herbacianego cuppingu pomaga nam utrzymać stałą jakość naszego naparu.  Takiego profesjonalnego testowania herbaty trzeba się nauczyć, ale przede wszystkim wyczuć, można powiedzieć, że jest to swojego rodzaju sztuka. Musicie wiedzieć, że jakość i smak herbaty bardzo się zmienia, nawet w obrębie tego samego gatunku, wszystko zależy od plantacji, regionu czy kraju. Niektóre herbaty są bardziej owocowe inne bardziej kwiatowe.  A! Oczywiście mówię tutaj tylko o czystych herbatach jednorodnych, ponieważ tak samo jak mamy kawy jednorodne, tak samo możemy też kupić bardzo dobre jakościowo herbaty pochodzące z jednej plantacji, czy też nawet z jakiegoś konkretnego miejsca na tej plantacji. O liściach takiej herbaty możemy śmiało powiedzieć, że jest to speciality tea. Czym dokładnie jest speciality tea nie da się wytłumaczy w dwóch zdaniach, myślę, że wyjaśnię wam to w następnym wpisie na tym blogu.

Wracając do naszego cuppingu…

Pierwszym etapem cuppingu jest dokładna ocena liści herbaty. Tutaj, ale też podczas całego herbacianego cuppingu, musimy mieć dużą wiedzę o herbacie, którą będziemy próbować. Musimy wiedzieć jak powinny wyglądać liście, żeby dobrze je ocenić.  Na pierwszym etapie będziemy analizować jakość, kolor, rozmiar i fakturę liści. Wprawne oko dobrego herbaciarza dostrzeże czy liście herbaty nie są stare czy wyblaknięte, takie liście po zaparzeniu będą dawać herbatę o niższej jakości.

Następnym etapem jest parzenie herbaty. Zalecaną ilością są 2g herbaty na 220ml świeżej, czystej wody, najlepiej takiej, która zawiera dużą ilość tlenu, który bardzo dobrze wpływa na smak herbaty(i kawy też!). Należy też pamiętać o tym, że różne herbaty wymagają innych temperatur i czasu parzenia.

  • Herbata czarna – 95˚C -100˚C czas parzenia 2-3 minuty
  • Herbata zielona – 65˚C – 85˚C czas parzenia 1-3 minuty
  • Herbata biała – 75˚C – 85˚C czas parzenia 2-5 minut
  • Herbata oolong – 85˚C – 96˚C czas parzenia 1-3 minuty
  • Herbata Pu –Erh – 95˚C – 100˚C czas parzenia 1-3 minuty
  • Napary (Rooibos) – 95˚C – 100˚C czas parzenia 3-5 minuty

Pamiętaj o tym, żeby przeprowadzając cupping herbat zachować konsekwencję w czasach parzenia i temperaturze wody, żebyś wyczuł różnicę wynikającą z różnic w liściach herbaty, a nie parzenia.

Do cuppingu herbat są specjalne czarki, które ułatwiają odcedzanie zamoczonych liści. Ale na potrzeby domowego cuppingu wystarczy sitko, przez które przelejemy gotowy napar z jednego do drugiego naczynia.

Teraz przychodzi czas na ocenę sensoryczną herbaty. Najpierw musimy zwrócić uwagę na wygląd naszego naparu, czyli na kolor i jasność zaparzonej herbaty. Dobre jakościowo liście herbaty zaowocują bogatym i wyraźnym kolorem naparu. Bardzo wysoko ceniona jest też jasność naszego naparu, w przeciwieństwie do matowości . Ważny jest też wygląd liści, herbaty dobre jakościowo maja miękkie, duże i delikatne liście po zaparzeniu. Zanim spróbujesz herbaty, przyjrzyj się jej zaparzonym liściom.

Zanim przejdziesz do testowania powąchaj swój napar. Jakie aromaty możesz w nim wyczuć? Im więcej wiesz o herbacie i im więcej jej pijesz, tym łatwiej będzie przychodziło Ci rozpoznanie konkretnych aromatów w herbacie, oraz będzie Ci to sprawiało coraz większą radość.

Teraz możemy przejść do testowania. Podczas próbowania herbaty, będziemy poddawać ją ocenie pod względem jej „żywotności”, body i już wcześniej wspomnianego aromatu. Żywotość herbaty, czy inaczej mouthfeel to efekt jaki herbata ma w naszej jamie ustnej, po spróbowaniu i jak długo się utrzymuje, jeżeli herbata jest płaska, wodnista i szybko ucieka może to sugerować, że jej liście były stare i zwietrzałe. Oceniamy też body, czyli konsystencje naparu.

Wszystkie nasze spostrzeżenia dotyczące danej herbaty najlepiej zapisywać na kartce, czy też możesz stworzyć sobie specjalny herbaciany notes, w którym będziesz mógł porównywać wyniki z wielu testów. Dostępność herbacianych singli na naszym rynku jest coraz większa, więc nie powinniście mieć problemów z ich dostaniem. Cupping herbat to ciągłe ćwiczenie i dowiadywanie się nowych rzeczy o Twoim ulubionym naparze, tutaj ważne jest ćwiczenie i rozwój swojej herbacianej wiedzy. Już po kilku cuppingach zaskoczysz samego siebie, jak bardzo rozwinęła się Twoja herbaciana sensoryka!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *