Witajcie w świecie herbat jakości speciality!

W większości kawiarni i restauracji napojem, który gra główną rolę, jest kawa. Jest to napój który daje bariście wiele możliwości do popisu, jeżeli zamawiasz latte, to może dostaniesz je z pięknym wzorem latte art, jeżeli zamawiasz przelew, to barista będzie mógł wykazać się wiedzą i coś Ci o nim opowiedzieć i podpowiedzieć, którą kawę powinieneś wybrać. Wszyscy starają się, żeby kawa smakowała jak najlepiej, a jak to jest z herbatą?

W większości miejsc ta herbata po prostu jest. Moi drodzy Bariści, czas na mały rachunek sumienia. Czy do przygotowanie herbaty w waszych kawiarniach wkładacie tyle samo pracy i precyzji co do przygotowania kawy? Czy dokładnie sprawdzacie gramaturę, temperaturę wody, czas parzenia? Czy potraficie opowiedzieć waszym klientom skąd pochodzi dana herbata i czym charakteryzuje się w smaku? Jeśli nie, to koniecznie musisz to zmienić.

Czym właściwie jest speciality tea?

Herbata, podobnie jak kawa, może być lepszej i gorszej jakości, a to zależy głównie od osoby, która ją uprawia i tego jak to robi. Uprawa wysokojakościowej herbaty wymaga dużej wiedzy a następnie poprawnej obróbki. Jeżeli chodzi o herbatę nie możemy tak dokładnie, jak w przypadku kawy, zdefiniować herbaty speciality. Możemy określić kilka rodzajów herbat, które możemy nazywać speciality, np.

  • Ręcznie zbierane liściaste herbaty single origin,
  • Rzadkie rodzaje herbat jak biała, milky oolong (ale ten prawdziwy, ponieważ na rynku herbaty aż roi się od jego sztucznie aromatyzowanych podróbek) czy pu-erh,
  • Herbaty z certyfikatem organic i fair trade.

Problem ze zdefiniowaniem speciality tea prowadzi do tego, że w każdym kraju może ona mieć różne standardy,  co, jak możecie się domyślać, może prowadzić do nadużywania tego terminu i przypisywaniu go liściom o gorszej jakości. Dlatego tutaj potrzebna jest wiedza i wyczucie smaku. Dla przykładu, jeżeli wiemy, że czarna herbata Lapsang souchong powinna mieć czarne liście, dobrze skręcone i charakteryzować się wędzonym, żywicznym aromatem, który wywodzi się z tego, że  liście dodatkowo są „wędzone” nad ogniskiem z korzeni sosny lub cedru. Wiedząc, że mamy kontakt z tą herbatą widzimy czy liście są w odpowiednim, równomiernym kolorze, a po spróbowaniu możemy ocenić czy aromat nie jest sztuczny i czy herbata ma odpowiedni smak. Dlatego w przypadku herbaty, jak i kawy, warto jest nawiązywać bezpośredni kontakt z plantatorem, który w przypadku herbaty odpowiedzialny jest też z odpowiednią obróbkę i wysuszenie liści, bo tylko dzięki takiej współpracy mamy pewność, że herbaty, które lądują na naszych półkach, a potem w Waszych kubkach są jak najwyższej jakości.

Bardzo ciekawą możliwość dają nam producenci herbaty Steven Smith Teamaker. Każde opakowanie ich herbaty ma swój własny batch number (numer partii), który możemy wpisać na ich stronie internetowej, żeby dokładnie dowiedzieć się jakie składniki znajdują się w naszych saszetkach, kiedy i gdzie zostały zebrane, a czasami nawet kto je zbierał. Pokazuje to jak bardzo firma ta dba o swoje dobre imię i nieskazitelną jakość swoich herbat.

Osobiście uważam, że dobra herbata, ale taka naprawdę dobra, bez sztucznych dodatków, może pomóc nam lepiej zacząć dzień, niż większość dotychczas wypitych kaw. Mówię serio, jeżeli jesteście fanami dobrej kawy i starannie ją wybieracie to teraz czas dokładnie to samo zacząć robić z herbatą.

Jak kupować herbatę, żeby nie trafić na bubel?

  • Jeżeli kupujesz herbatę przez Internet od nowego dostawcy to nie zamawiaj od razu dużych ilości i przeczytaj o nim opinie innych. Czasami okazuje się, że daliśmy się skusić na jakąś promocję, a otrzymany produkt bardzo nas rozczarowuje, tak jest też z herbatą, niestety dobra jakościowo herbata ma swoją cenę, ale pomyślcie sobie ile pracy trzeba było włożyć w to, żeby smakowała tak dobrze.
  • Upewnij się, że kupujesz herbatę liściastą. Jeżeli kupujesz herbatę w saszetkach to upewnij się, że liście mają w nich wystarczająco dużo miejsca, żeby się rozwinąć i oddać do naparu to co najlepsze.
  • Jeżeli kupujesz herbatę w sklepie to staraj się omijać markety, idź do specjalistycznego sklepu, gdzie przed zakupem będziesz mógł obejrzeć i powąchać liście.
  • Dokładnie czytaj etykietki, żeby upewnić się, że w Twojej herbacie znajdują się tylko naturalne składniki. Dobrze, jeżeli na opakowaniu zaznaczona jest data pakowania, oraz kilka informacji o danej herbacie – skąd pochodzi, jaką gramaturę i temperaturę wody powinniśmy zastosować, oraz jak długo i ile razy możemy ją parzyć. Te wszystkie informacje powinien nam przekazać producent herbaty.

Mogę Wam obiecać, że jeżeli raz spróbujecie naprawdę dobrej jakościowo herbaty już nigdy nie będziecie chwili wracać do znanych nam wszystkim ekspresówek. Z racji tego, że popyt na speciality tea ciągle rośnie, to jestem przekonana, że za niedługo doczekamy się odpowiedniej  definicji takiej herbaty, co znacznie ułatwi nam wybór. Bardzo zachęcam Was do otwarcia się na nowe herbaciane doznania, ponieważ świat herbaty jest równie interesujący co świat kawy, a dobra herbata może dużo dobrego uczynić dla naszego zdrowia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *