Czarna herbata – część 1

Hejka w 2019! Mam  nadzieję, że Wasze sylwestrowe imprezy lub siedzenie pod kocykiem było całkiem udane.  Co  roku mam jakieś postanowienie noworoczne, staram się, żeby nie były to takie typowe postanowienia jak np. schudnę 10 kg, chociaż to też by się przydało. W tym roku postanowiłam,  że na blogu będę więcej pisać o herbacie i pisać bardziej regularnie. Trzymacie mnie za słowo 😉

Na pierwszy post tego roku chciałam wybrać czarną herbatę. Czy jest i jakie ma właściwości?

Jak zauważyliście jest to cześć I, ponieważ o czarnej herbacie można by napisać książkę, a na pewno poświęcić jej dość obszerny rozdział, dlatego karkołomnym zadaniem byłoby spróbować opisać wszystko w jednym wpisie na blogu.

Czarna herbata powstaje z liści rośliny o nazwie Camellia sinensis. Od innych herbat odróżnia ją to, że zostaje w 100% utleniona, producenci herbaty mogą kontrolować stopień utlenienia liści i w ten sposób powstają różne rodzaje herbat. Zielona herbata powstaje z tych samych liści co czarna, żółta czy oolong – wszystkie różni stopień utlenienia. Oczywiście to duże uproszczenie, ponieważ Camellia sinensis ma setki o ile nie tysiące odmian,  ale technicznie rzecz biorąc każdy rodzaj herbaty – biały, zielony, żółty, oolong, czarny lub pu-erh – może być wykonany z liści każdej rośliny Camellia sinensis. Podczas utleniania liście zmieniają kolor z zielonego na intensywny ciemnobrązowy do czarnego, z którego słyną liście czarnej herbaty. Proces ten zmienia też profil smakowy liści i w zależności od odmiany nadaje im słodowe, owocowe a nawet dymne nuty.

Jak wygląda proces produkcji czarnej herbaty?

Produkcja czarnej herbaty wygląda różnie w zależności od kraju pochodzenia czy regionu. Ale zawsze możemy wyróżnić te same etapy produkcji:

  • Więdnięcie – ma na celu zmiękczenie liści i zmniejszenie w nich zawartości wody do około 55- 70%,
  • Skręcanie –polegający na delikatnym maszynowym skręcaniu listków herbaty , w wyniku czego łamane są komórki liści i uwalniają się ich naturalne soki, dzięki wysokiej temperaturze towarzyszącej temu procesowi oraz dużą wilgotnością powietrza zaczyna się następna faza czyli oksydacja.
  • Utlenianie – zachodzi zaraz po zakończeniu rolowania i trwa od 45min – 2h w temperaturze ,
  • Suszenie – lub prażenie, to ostatni etap produkcji herbaty, w którym poddawana jest ona bardzo wysokiej temperaturze w celu pozbycia się wody z liści herbaty, po zakończeniu tego procesu wilgotność liści herbaty spada do 3-5%. Jest to bardzo ryzykowny proces, ponieważ istnieje ryzyko przesuszenia liści herbaty jeżeli nie zostaną one schłodzone wystarczająco szybko.

Następnie herbata jest sortowana ze względu na wielkość liści, poddana kontroli jakości i zapakowana w worki, które od środka wyłożone są folią co zapobiega utracie walorów smakowych i zawilgotnieniu liści.

Wiemy już jak powstaje czarna herbata, w następnym artykule dowiecie się jak klasyfikujemy liście herbaty i jakie są najpopularniejsze rodzaje czarnej herbaty.

Teraz chciałabym przekazać Wam kilka zdrowotnych ciekawostek na temat czarnej herbaty:

-Dobra dla żołądka–  Czarna herbata zawiera najwięcej taniny ze wszystkich gatunków herbat, dlatego bardzo dobrze wpływa na nasz układ pokarmowy. Tanina pomaga przy zatruciach pokarmowych oraz trawieniu ciężkostrawnych posiłków.

– Świetnie pobudza– Nie jest tajemnicą, że czarna herbata zawiera kofeinę, która powoduje, że kubek czarnej herbaty poprawia wydajność naszego mózgu i pamięci.

– Zdrowie dla jamy ustnej – Badania finansowane niedawno przez Uniwersytet Stanowy Illinois sugerują, że czarna herbata zmniejsza tworzenie się płytki nazębnej, a także ogranicza rozwój bakterii, które sprzyjają  powstawaniu ubytków i próchnicy zębów.

Odżywia skórę – Zarówno picie czarnej herbaty jak i bezpośrednie nakładanie jej na skórę świetnie na nią działają. Czarna herbata odżywia skórę witaminami B2, C i E, minerałami takimi jak magnez, potas i cynk. Kofeina i niektóre inne jej składniki chemiczne mogą zabijać wirusy doustne, co pomaga zapobiegać infekcjom skóry (i pryszczom). Czarna herbata może również korzystnie wpływać na skórę przy bezpośrednim kontakcie. Na przykład umieszczenie torebek z czarną herbatą pod oczami pomaga zmniejszyć obrzęki i cienie.

Dla zdrowego serca – W swoim artykule Arab L. i in.  z 2009 r. zatytułowanym “ Green and black tea consumption and risk of stroke: a meta-analysis” pisze, że widać, że niezależnie od kraju pochodzenia, osoby spożywające 3 lub więcej filiżanek herbaty miały o 21% niższe ryzyko udar niż ludzie, którzy spożywają mniej niż 1 szklankę zielonej lub czarnej herbaty dziennie.

 

Nie pozostaje nic innego jak pić czarną herbatę!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *