Nitro – najbardziej orzeźwiający trend tego lata!

NitroPress – magiczne syfony, które zmienią Wasze zwykłe Cold Brew w aksamitne i orzeźwiające Nitro Coffee. W zeszłym roku dostępne były tylko pół litrowe syfony, w tym roku jako nowość do naszego sklepu wprowadziliśmy litrowe, wróciły też naboje wypełnione czystym azotem.

Akurat kiedy piszę ten wpis, to pogoda za oknem zachęca bardziej do przytulenia ciepłej herbaty czy dobrego flat white, ale wierzę, że za kilka dni wrócą ciepłe dni i ochota na orzeźwiające napoje. A jak już o tak zwanym Nitro mowa, to może pokrótce powiem wam co to jest. Jak sama nazwa wskazuje Nitro Coffee to kawa nabita azotem, który sprawia, że napar nabiera przyjemnego, aksamitnego body i teksturę podobną do piwa Guiness, z charakterystyczną pianką. Do przygotowania tej kawy potrzebujemy, albo całej infrastruktury podobnej do nalewaka do piwa, dzięki której nabijemy nasz napar azotem, albo właśnie naszego syfonu, który świetnie sprawdzi się w domowych warunkach lub małych kawiarniach. Po drugie potrzebujemy azotu, w przypadku profesjonalnego kega, azot będziemy mieli podłączony w dużej butli i będzie się on mieszał z kawą w kegu, lub potrzebne nam będą naboje wypełnione azotem, przypominające wielkością te do bitej śmietany. Po trzecie i najważniejsze, będziemy potrzebować kawy lub herbaty zaparzonej na zimno – cold brew da nam najlepszy efekt smakowy 😉

Jak przygotować cold brew?

Tylko krótkie przypomnienie, bo już kiedyś o tym wspominałam. Wybieramy naszą ulubioną kawę lub herbatę. W przypadku kawy chcemy użyć 7g/100ml grubo zmielonej kawy, w przypadku herbaty zazwyczaj trzymam się górnych zaleceń parzenia, czyli w większości przypadków używać około 18-20g/ litr, jednak zmienia się to w przypadku naparów, które są cięższe i zazwyczaj trzeba użyć ich odrobinę więcej.

Wybrany napój mieszamy z zimną i czystą wodą, szczelnie zamykamy, najlepiej w szklanym naczyniu i macerujemy 10-12 godzin. Po upływie wyznaczonego czasu przecedzamy zawartość (np. przez filtr do kality czy dripa) i nasze cold brew gotowe!

Jak przygotować Nitro Cold Brew w syfonach NitroPress?

Jeżeli mieliście kiedyś okazję przygotowywać bitą śmietanę w syfonie, to już wiecie jak przygotować  Nitro Coffee. Dla wszystkich tych, którzy nie wiedzą, przygotowaliśmy, krótki filmik instruktażowy 😉

nitro blog

 

Pamiętajcie, żeby po zużyciu nitro dokładnie umyć wszystkie części syfonu, dzięki temu będziecie mogli dłużej się nim cieszyć.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *